Dry needling

Dry needling

Afspraak maken? klik of bel: 0318-45 77 11

Dry needling wordt ook wel Triggerpoint therapie genoemd. Het is een relatief nieuwe behandelmanier van de fysiotherapeuten in Nederland. De methode is overgekomen uit Canada en Amerika maar wordt daar al jaren toegepast binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en voor langere tijd ontspannen. Dry needling gebruikt een ‘droge’ (dry) acupunctuurnaald en er wordt dus geen vloeistof in de spier gebracht.

Dry needling: niet hetzelfde als acupunctuur. Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig en meerdere naalden in het lichaam gezet. Die blijven daar een bepaalde tijd zitten en hebben invloed op de ’energie’ in het lichaam. Dry needling gebruikt meestal één naald, waarmee kortdurend de spier wordt geprikkeld. Dry needling werkt op specieke punten in de spieren: zgn ‘triggerpoints’ en is geen ‘energie’ behandeling.

Wat is een triggerpoint?

Een triggerpoint is een 'knoop' in een spier, die naast de drukpijn op een specifieke plek, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De fysiotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak van uw klachten kunnen zijn.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:
 • pijn/ stijfheid op een specifieke plek in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’’
 • bewegingsbeperkingen/vermindering in bijbehorende gewrichten
 • verminderde kracht in de betrokken spier(en)
 • pijnontwijkend gedrag; je gaat ‘anders’/ aangepast bewegen
 • tintelingen in arm/been, hoofdpijn en/of duizeligheid
Hoe kunnen triggerpoints ontstaan?
 • Acuut moment - bijv. door een verkeerde beweging (vertillen) of een ongeval/sportletsel.
 • Chronisch - bijv. door een langdurig aanhoudende verkeerde houding en/of RSI/CANS.
 • Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. bij gips, brace of een sling.
 • 'Slappe' ligamenten (banden) in bijv. enkels en/of knieën.
 • Psychologische factoren, zoals stress en depressie.
 • Voetafwijkingen, instabliliteit en/of verschillen in beenlengte bijv. na een botbreuk of operatie.
 • Te strakke kleding of het verkeerd dragen van een rugzak (leefgewoontes).
Wat doet de fysiotherapeut ?

Door een gesprek en gericht onderzoek worden uw klachten in kaart gebracht. Daarna worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. Specifiek wordt in die spieren gezocht naar die bewuste triggerpoints. Dit zal de fysiotherapeut doen door op uw spier te drukken. Precies die plaatsen zal de fysiotherapeut gaan behandelen om de spieren te ontspannen.

Waar richt de behandeling zich op ?

De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints.
Via het gericht aanprikken( prikken op een specifieke plek) met een naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. Bij langdurige klachten kan het voorkomen dat de therapeut meerdere spieren moet behandelen in uw arm of been, alsmede de spieren langs de wervelkolom. Na de dry needling behandeling krijg u oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen behouden.

Hoe voelt dry needling aan ?

Het inbrengen van het naaldje voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen. Het kan zijn dat na de behandeling de behandelde spieren vermoeid en zwaar aan voelen, maar dat is meestal van kortere duur.

Voor meer informatie over dry needling kijk op www.myopain.nl.

Fysiotherapie Harskamp

In onze fysiotherapie praktijk in Harskamp werkt een (jong) enthousiast team van fysiotherapeuten.
Voor ons zijn individuele aandacht voor u als bezoeker van onze praktijk en waar nodig een multidisciplinaire aanpak van uw zorgvraag, belangrijk binnen de visie van onze fysiotherapie praktijk.
Wij proberen u van goede zorg te voorzien binnen een rustige (werk)omgeving.

Contact

Edeseweg 141 D
6732 DB Harskamp
tel. 0318 - 45 77 11

Copyright © Fysiotherapiepraktijk Harskamp