Shockwave therapie (ESWT)

Afspraak maken? klik of bel: 0318-45 77 11

Shockwave therapie kan een effectieve en succesvolle therapie zijn voor veel (chronische) klachten. De therapie biedt uitkomst bij bijvoorbeeld hielspoor, peesontstekingen, slijmbeursontstekingen en tennisellebogen. Door enkele behandelingen met shockwave therapie kunnen deze - vaak chronische - pijnklachten verdwijnen. Ook bij verkalkingen kan shockwave uitkomst bieden.

Toepassing

Sinds enkele jaren wordt shockwave therapie door fysiotherapeuten in Nederland toegepast. Ook bij Fysiotherapie Harskamp wordt Shockwave Therapie met succes ingezet. De werking is inmiddels bewezen. Internationaal onderzoek toont aan dat deze nieuwe therapie effectief is voor klachten die met andere therapieën soms moeilijk behandelbaar zijn. Deze onderzoeksresultaten komen overeen met de ervaring in Nederlandse praktijken. Vaak zijn patiënten met chronische klachten ( hielspoor, peesontstekingen, slijmbeursontstekingen en tennisellebogen) zal met medicatie of fysiotherapie behandeld, zonder tijdelijk of blijvend succes. Shockwave therapie verhoogt de genezingskans.

Behandeling

Allereerst voeren wij een onderzoek uit. De uitkomst bepaalt of u in aanmerking komt voor behandeling met shockwave therapie. Met het shockwave apparaat wordt de pijnlijke plaats behandeld met een speciale behandelkop. Deze kop geeft krachtige trillingen die het lichaam tot herstel aanzetten. De behandeling is gevoelig, maar wel kortdurend.

Welke klachten worden behandeld?
  • Chronische schouderklachten, met of zonder kalkafzetting op de pezen
  • Chronische elleboogpijn (tennis- of golferselleboog)
  • Pijn net onder de knieschijf
  • Chronische pijn aan de achillespees (achillodynie)
  • Hielpijn (hielspoor)
  • Nek- schouder of rugpijn (triggerpoints)
  • Peesontsteking (tendinitis)
Wetenschappelijke artikelen

Extracorporeal Shock Wave Therapy Is Effective In Treating Chronic Plantar Fasciitis: A Meta-analysis of RCTs 2013: Deze recente meta-analyse (hoogste mate van evidentie) toont de effectiviteit aan van shockwavetherapie bij een chronische fasciitis plantaris (hielspoor).

Low-Energy Extracorporeal Shock Wave Therapy as a Treatment for Medial Tibial Stress Syndrome Rompe 2010: Radiale shockwavetherapie blijkt een effectieve therapie voor MTSS (shinsplints) met een duidelijk beter resultaat dan een thuis-oefenprogramma. Zowel op korte termijn (1 maand) als op lange termijn (15 maanden) en zijn de Likert scale en participatie aanzienlijk beter.

Eccentric Loading Compared with Shock Wave Treatment for Chronic Insertional Achilles Tendinopathy Rompe 2008: Rompe vergelijkt het effect van een excentrisch trainingsprogramma met shockwavetherapie bij een insertietendopathie van de achillespees. Conclusie: RWST heeft een substantieel hogere effectiviteit.

Eccentric Loading Versus Eccentric Loading Plus Shock-Wave Treatment for Midportion Achilles Tendinopathy Rompe 2008: Vervolg van bovenstaande studie. Wat is de waarde van RWST als je die toevoegt aan een excentrisch trainingsprogramma voor de midportion tendopathie van de achillespees. Conclusie: shockwavetherapie verhoogt de effectiviteit van excentrisch trainen.

Eccentric Loading, Shock-Wave Treatment, or a Wait-and-See Policy for Tendinopathy of the Main Body of Tendo Achillis Rompe 2007: Rompe onderzocht het effect van shockwavetherapie, excentrische trainen en ‘wait and see’ als behandeling voor mid-portion tendopathie van de achillespees. RSWT en excentrisch trainen hebben een vergelijkbaar positief effect op VISA- en pijnscore. De controlegroep vertoont geen significante verandering.

Comparison between ESWT, placebo ESWT and endoscopic plantar fasciotomy for the treatment of chronic plantar heel pain in the athlete Saxena 2012: Saxena et al onderzochten de effecten van chronische fasciopathie bij sporters. Ze verdeelden hun populatie in 3 groepen, waarbij de 1e groep ESWT kreeg, de 2e groep placebo ESWT en de laatste groep een endoscopische plantaire fasciotomie (EPF). ESWT en EPF bleken beide effectief. EPF was het meeste effectief. ESWT had een groot voordeel namelijk dat sporters konden blijven trainen gedurende de behandelperiode.

Nieuw bewijs voor shockwave therapie ESWT wordt al meer dan een decennium toegepast op musculoskeletale aandoeningen. De niet-calcifiserende tendopathie van de schouder was tot voor kort nog niet onderzocht. Galasso onderzocht een kleine groep, echter zijn de resultaten veel belovend en in de lijn van de klinische praktijk

Fysiotherapie Harskamp

In onze fysiotherapie praktijk in Harskamp werkt een (jong) enthousiast team van fysiotherapeuten.
Voor ons zijn individuele aandacht voor u als bezoeker van onze praktijk en waar nodig een multidisciplinaire aanpak van uw zorgvraag, belangrijk binnen de visie van onze fysiotherapie praktijk.
Wij proberen u van goede zorg te voorzien binnen een rustige (werk)omgeving.

Contact

Edeseweg 141 D
6732 DB Harskamp
tel. 0318 - 45 77 11

Copyright © Fysiotherapiepraktijk Harskamp